Turer og severdigheter i Evje

Har du gått tom for ideer til hvor du skal ta familien din på neste helgetur eller ferie? Norge er tross alt veldig mangfoldig, så mulighetene bør være ganske gode. For et sted på Sørlandet er helt klart et mulig reisemål. Evje befinner seg midt i smørøyet av opplevelser for alle som elsker naturen. Evje er en kommune i Setesdalen som ligger i Agder fylke. Her skal vi vise deg hvorfor vi mener Evje er et utgangspunkt for en rekke turer og severdigheter i dette området. Alt innenfor en times kjøring, sykling eller gange i fri natur.

Turer

Det er mye å se på når man går i naturen ved Evje. Dette området bugner av mineraler som er uten sidestykke. Mineralstien er en tur på maksimalt 2 kilometer, akkurat passe for familier med små barn og kjæledyr. Her kan man se på gruvene med nikkel, feltspat og opptil 50 andre mineraler. Besøk Landsverk, Flåt og Gudmunds gruver på veien. Vil man se en gammel borg i nærheten av Evje, kan man ta barna med opp på Steinfjellet. Her skal det angivelig ha stått en borg. Turen innebærer en bakke ved hoppanlegget, noe som vil få opp pulsen hos de fleste.

På turen opp kan man fortelle om det gamle sagnet. Ved Steinfjell skal nemlig et troll ha kastet en stein så stor at den ble til et landemerke. Trollet skulle treffe en kvinnelig gudeskikkelse, men bommet. Sykling er noe mange bedriver med i dag. Alle har en sykkel, og tar man med dem på hengeren, ja da har man muligheter i dette området. Man kan sykle på den tredje nasjonale sykkelruten som strekker seg fra Kristiansand og Haukeli. Som så mange andre steder vil man nok finne både fartsryttere og ”trenings-glade”. Men sykkelstiene passer utrolig godt for rolige familieturer med oppakning. Noe av turen kan gå langs en nedlagt togbane, en gård og museum om gruver.

Turer
Turer

Severdigheter

Man må få med seg severdighetene i området rundt Evje. Vi regner med at du overnatter på en camping, for eksempel på Odden eller Kilefjorden. Det er helt klart man må innom gruvene. Her har det blitt utgravd store mengder nikkel, kvarts, glimmer, amazonitt også videre. Et museum kalt Mineralsamlingen. Den ligger i Mineralparken som er et mekka for barn. Ikke bare kan man se utrolig mange spennende steiner, men her er det muligheter barn elsker og foreldre imøtekommer. For her kan barn utfolde seg i skattejakter, park med supersklie og boblefotball.

Liker man historiske severdigheter, er levende trær noe man må få med seg. Eika har som kjent høy levealder, og her kan man få sett et av landets eldste eiker. Eika i Grendi skal være over 1000 år gammelt. Det fins også andre severdigheter, som jernbanen, gruvene, de eldgamle bruene, og en deilig overfart med Bjoren, en gammel dampbåt fra slutten av 1800-tallet. Denne seilasen er noe helt annet enn det man kjenner i dag, med store stempel og en forbrenningsovn. Legg ferien til Evje Camping neste gang, her vil man trives i en aktiv atmosfære.