Turer for de fleste rundt Evje

Når jeg skal skrive om turer så er jeg ofte opptatt av bredden, og jeg synes det er for ofte fokus på prestasjoner og en del av turtipsene/turforslagene ligger på grensen til det ekstreme. Natur og friluftsliv skal være et tilbud til alle, både når det gjelder alder og ambisjoner – for det er jo ikke slik at alle kan gjennomføre tøffe toppturer eller langturer for den saks skyld. Dette er turer som de aller fleste uansett form, kan klare å gjennomføre. De lengre turene vil jeg nok presentere senere, og det som er viktig uansett type tur – er det å føle glede og mestring.

Lærerik mosjon

Det er kanskje ikke å vanskelig å gjette seg til at det er en natursti det nå er snakk om, for det å tilegne seg læring på samme tid som man får masse frisk luft – er det vel stort sett naturstiene som kan tilby oss. Det at naturstier kun er for barn er feil, jeg har selv gått en del naturstier med barna for en del år tilbake – og jeg kan ikke si annet enn at det var læringsrikt også for oss voksne.

Start ved Oddeskogen

Det er et variert og flott terreng som naturstien er lagt til, og starten er altså ved Oddeskogen og lengden på stien er på 4,8 kilometer for å være nøyaktig. Vel fremme ved Evje Mineralsti har man hatt tema om ulike deler av naturen, og ikke minst lært seg mye om forskjellig tresorter i form av flotte oppslag langs løypa. Det er en god sti man går på, så det holder om man har et par gode joggesko på bena. Turen er klassifisert som middels når det kommer til vanskelighetsgrad, men dette tror jeg avhenger veldig av øyet som ser.

Ørnefjell

Dette er faktisk en betydelig kortere tur enn naturstien vi nettopp besøkte, men desto flere høydemeter gjør den nok en del mer krevende. Men når jeg sier krevende, er den fortsatt gjennomførbar for de aller fleste av oss. Ørnefjell tur/retur starter også på Oddeskogen, på lik linje med naturstien. De som er ekstra spreke kan lett ta begge turene på en og samme dag, Ørnefjell tur/retur er bare på 3,5 kilometer men det er en fordel å bruke staver. Selv om det kanskje kan virke som man skal opp i høyfjellet, så stemmer ikke dette – denne løypa går gjennom kupert skogsterreng.

Postkasse med gjestebok

Når man kommer opp til toppen er det plassert en postkasse der, de fleste som går Ørnefjell skriver seg inn i denne boken. Det finnes også stoler og bord oppe på toppen, som det kan være godt i hvile seg på før returen ned til Oddeskogen tar til. Underveis på denne turen passerer man en flott hoppbakke, som kanskje naturlig nok heter gamle Ørnefjell hoppbakke. Den var i bruk kun seks år fra 1934 til 1940, hvorfor den ikke var i bruk lenger vet jeg ikke bakgrunnen for. Det er verdt å merke seg at stien enkelte steder kan være glatt, men under normale forhold greier man seg med joggesko eller eventuelt tursko/fjellsko.