Himmelsyna og Skardefjell

Dette blir foreløpig den siste artikkelen som tar for seg turforslag i Evje, og jeg synes selv at vi etter hvert begynner å få en bra samling med turer som passer de fleste. Dette med at alle kan ta del i turene, er som jeg nevnte innledningsvis i en tidligere artikkel – min oppfatning om hvordan et inkluderende friluftsliv skal være. Det at jeg bruker Evje som utgangspunkt, er rett og slett fordi Evje og distriktet rundt – har noen av det beste Norge kan by på av naturopplevelser. Vel la oss ta fatt på den foreløpig siste turen vår, og jeg vil nok tro at mange vil kjenne kriblingen etter å pakke sekken – og komme seg ut på en flott tur til sommeren.

Tre kommuner møtes ved Himmelsyna

Det er altså toppen Himmelsyna som vi først skal besøke denne gangen, og det er ikke mange på Sørlandet som ikke har hørt om Himmelsyna. Det er slik at rett i nærheten av selve toppen, så grenser kommunene Evje, Froland og Birkeland. Selv toppen og varden på Himmelsyna, den ligger i Froland kommune.

Kan se havet ved klarvær

Når man tenker på navnet Himmelsyna, så ligger det vel tydelig og klart at dette er et sted man ser langt. Ved godt og klart vær kan man faktisk se havet i sør, dette er i retning Grimstad og Lillesand. Stien man skal følge for å komme seg opp på Himmelsyna, starter ved skianlegget på Høgås – som ligger 10 kilometer fra Evje kirke retning mot Gautestad. På lik linje med en topp jeg tidligere har skrevet om, så ser man en rekke av Agderfylket sine kommuner fra toppen.

Mer krevende tur

Turen fra skianlegget og opp til toppen, er i underkant av 10 kilometer lang. Det er ikke til å legge skjul på at dette er en mer krevende tur, enn de foregående turforslagene jeg har skrevet om.

Mer krevende tur

Den perfekte turen for barn

Skardefjell er destinasjonen det nå skal dreie seg om, og dette er faktisk en topptur som man kan ta med seg barna på – uten å være i tvil om de vil klare å nå toppen. Traseen ligger meget nært sentrum av Evje, og landskapet består hovedsakelig av furuskog. Hele veien opplever man flott natur, og mange steder underveis så kan man nyte en flott utsikt mot steder som Syrtveit, Moseid og ikke minst Otravassdraget. I sørlig retning ser man sentrum av Evje, når man er vel fremme på toppen av Skardfjell. Distansen fra startsted og opp til toppen er 1,6 kilometer, og det er altså en tur som er barnevennlig og lett å gå. Vi skal også se på andre aktiviteter enn fotturer så klart, og om man vil studere hva Evje kan tilby – så ligger det mye nyttig på nett om man tar seg litt tid. For de som er utrente og vil komme i bedre form, er denne type turer midt i blinken. Her får man puls og man kjenner man bruker kroppen, men i passe mengde til å ha lyst til å ta turen om igjen.