Evje er stedet med valgmuligheter

Vi fortsetter vår vandring i Evje og distriktene rundt denne kommunen, og det at Evje er en kommune med mange muligheter for de som liker friluftsliv – er det i alle fall ingen tvil om. I min forrige artikkel så nevnte jeg dette med at naturopplevelser, skal være noe som alle kan ta del i. Hva man setter seg som mål, er så klart individuelt og det viser seg at de korte og mellomlange turene – er det som folk flest velger. Jeg er et turmenneske med ganske allsidig smak, med det så mener jeg at jeg trives bare jeg kommer meg ut. Det kan være på korte- mellomlange og langturer, og for meg er rammen rundt det hele nesten mer viktig enn antall kilometer.

Bertesknapen 652 meter over havet

Vi skal nå bestige Evje sin høyeste topp, og med sine 652 meter så gir den turgåere en fantastisk utsikt i alle himmelretninger. På toppen er det plassert en radar, som brukes under innflyvning til Kjevik flyplass utenfor Kristiansand. Dette er kanskje ikke alle naturvernere sin smak, men etter min mening så skjemmer den ikke landskapet veldig mye.

Veibeskrivelse fra Evje kirke til startstedet for turen

For å komme seg til starten av stien opp til Bertesknapen, så kjører man mot Gautestad om man tar Evje kirke som utgangspunkt. Etter cirka 4 kilometer så kommer man til Flatebygd bedehus, her skal man svinge av til venstre og da kommer man til Nordbø.  Det er parkeringsplassen ved Nordbø som er utgangspunkt for turen, her starter den oppmerkede stien opp til Bertesknapen.

Myrområder

joggesko er ikke det beste valget

Dette er nok en tur hvor skotøyet må tåle en del fukt, for stien går gjennom flere myrområder så joggesko er nok ikke det beste valget denne gangen. Den siste delen av turen opp til toppen foregår på skogsbilvei, så traseen byr på variasjon med tanke på underlaget.

God utsikt

Vel oppe på toppen betaler turen seg i form av den gode utsikten, sørover ser man Evje mens nordover ser man Himmelsyna – som vi meget mulig skal ta for oss i en senere artikkel. Det er også flott utsikt mot nordøst og Gautestad, mens Årdalsknapen sees i nordvest. Fra denne toppen ser du faktisk hele 15 kommuner i Agderfylkene, i en radius av 360 grader. Turen er totalt på drøye 7 kilometer, og er kategorisert som en middels tung tur.

Klær og utstyr på tur

Det som avhenger hva man velger av klær på en slik tur, er naturlig nok været. På en varm sommerdag holder det med shorts og t-skjorte, men på våren og høsten bør man planlegge bekledningen bedre. Husk at man fort blir varm når man går, og særlig på turer med en del høydemeter så blir man gjerne varm og svett. Det kan derfor være lurt å ha med seg et skift, slik at man kan bytte på toppen før man tar fatt på tilbaketuren. Da gjenstår det bare å ønske en riktig god tur, og husk drikke og nistepakke – maten smaker alltid mye bedre ute på tur enn hjemme på kjøkkenet.